Çörekler
Çörekler, birçok ülkede sabah kahvaltısı için tüketilen bir hamurişi türüdür. Farklı çeşitleri ve malzemeleri ile tarifleri sayısızdır. Tariflerimiz arasında en popüler çörek tariflerini sizinle paylaşacağız.
Tarif birincisi olarak tarçınlı çörek; yumuşak dokusu ve tarçın tadı ile sizi mest edecek. İkinci tarifimiz sade çörek; kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu tarifimiz hem kolay hem de lezzetli. Üçüncü tarifimiz kuru üzümlü çörek; fındık ve tarçın ile tadlandırılan üzümleri ile sizi güzel bir aroma ile karşılıyor. Dördüncü tarifimiz ise anne eli lezzetinde olan kandil simidi; yapımı biraz zahmetli olsa da bu tarifimiz son derece lezzetlidir. Son olarak nohutlu çörek; içinde nohut unu bulundurması sebebi ile farklı bir lezzete sahiptir. Tarifleri uygularken malzemelerin ölçüsüne dikkat ederseniz, sonuçta ortaya harika bir çörek çıkacaktır. Kahvaltıda veya mola esnasında çayınızın yanında tüketebileceğiniz bu lezzetli hamur işleri, akşam yemeği menülerinizde de yer edinebilir.
Çöreklerin tariflerini uygularken deneyimli olmasanız bile kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Özellikle ev yapımı çörekler, marketteki çöreklerden daha da lezzetli olacaktır. Daha fazla çörek tarifi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Poğaçalar
Poğaça, hamur işleri arasında en sevilen ve sık yapılan tariflerden biridir. Her türlü iç malzeme ile yapılabildiği için çeşitliliği de oldukça fazladır. Tuzlu poğaçalar peynir, zeytin, sosis gibi malzemelerle yapılırken, tatlı poğaçalarda çikolata, reçel veya meyve kullanılabiliyor.
Poğaçaların yapımında kullanılan hamur ise bildiğimiz mayalı hamur. Mayalı hamurun kabarması için hamuru sıcak ve kuru bir ortamda bırakmak gerekiyor. Bu nedenle poğaçaların yüzeyi sadece yumurta sarısı ile fırça yardımıyla hafifçe yağlandıktan sonra fırına verilmelidir.
Evde kolayca yapılabilecek poğaçaların tarifi de oldukça basit. Malzemeler genellikle evde hazır bulunan malzemelerden seçildiği için alışveriş yapmaya bile gerek kalmıyor. Un, maya, tuz, sıvı yağ, süt veya su gibi malzemelerin karışımı ile elde edilebilecek poğaçaların iç harcı da kişinin zevkine göre belirlenebiliyor.
Poğaçalar, kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde, pikniklerde ve atıştırmalık olarak her zaman tercih edilen lezzetlerdendir. Hem kolay yapımı hem de lezzetli olması nedeniyle ev yapımı poğaçalar, marketlerde satılan hazır poğaçalara göre daha sağlıklı ve hijyenik seçeneklerdir.
Denemek için aşağıdaki tarifi kullanabilirsiniz:
Malzemeler:
– 3 su bardağı un
– 1,5 çay kaşığı instant maya
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 çay bardağı sıvı yağ
– 1 çay bardağı süt veya su
– 1 adet yumurta (sarısı üzeri için kullanılacak)
Yapılışı:
1. Un, maya ve tuzu karıştırın.
2. Sıvı yağı ekleyip karıştırın.
3. Süt veya suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun.
4. Hamuru 20-30 dakika kadar dinlendirin.
5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
6. İç harcı malzemesine göre belirleyin. (Peynir, zeytin, sosis vb.)
7. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verin.
8. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Pideler
Pideler Türk mutfağında sıkça tercih edilen bir hamur işidir. Lezzeti, kokusu ve yapımı oldukça kolay olması nedeniyle Türk halkı tarafından severek tüketilir. Siz de evde pideler yapmak istiyorsanız, aşağıdaki tarifimize göz atabilirsiniz.
Malzemeler:
– 3 su bardağı un
– 1 çay bardağı ılık süt
– 1/2 çay bardağı ılık su
– 1 yemek kaşığı toz şeker
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 1 paket instant maya
– 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
1. Unu derin bir kaseye alın, ortasını havuz gibi açın.
2. Ajdanın içinde toz şeker, tuz ve maya karıştırarak una ekleyin.
3. Ilık süt, ılık su ve sıvı yağı da ilave ederek iyice yoğurun.
4. Hamurunuzu toparlanıp kulak memesi kıvamına geldiğinde üzerini örtün ve 1 saat bekletin.
5. Hamuru 4-5 parçaya bölün ve yuvarlayarak elinizle açın.
6. Üzerlerini çatal yardımıyla çizikler atın ve 20-25 dakika önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
Notlar:
– Hamurunuzun daha lezzetli olması için içine maya kattığınız suyu şekerle karıştırıp 5 dakika bekletebilirsiniz.
– Pideleri pişirirken fırınınızın ayarını bazı durumlarda 220 dereceye de çıkarabilirsiniz.
– Farklı tatlar denemek için hamurunuzu mayalı yoğurtla da yapabilirsiniz.