Evde Yapılan Sağlıklı Atıştırmalıklar

Kuruyemişler

Kuruyemişler, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olabilir. Ancak, satın alınan kuruyemişlerin bazılarının tuzlu ve işlenmiş olması sağlık açısından zararlıdır. Evde yapılan kuruyemişler ise hem daha sağlıklıdır, hem de kişiye özel lezzetlendirilebilir. Özellikle kabuklu kuruyemişler, lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemi için de faydalıdır.

Evde kuruyemiş yapmak oldukça kolaydır. Örneğin, badem gibi kabuklu bir kuruyemişi fırında ya da kızartma tenceresinde hafifçe kızartarak taze ve lezzetli bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. Ayrıca, ev yapımı fındık ezmesi de sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olabilir. İhtiyacınız olan tek şey fındık ve bir blender. Tarçınlı fındık ya da ceviz ve bal karışımı da harika lezzetler sunabilir.

Bununla birlikte, kuruyemişler yüksek kalorili olduğu için porsiyon kontrolü de önem taşır. Yaklaşık 30 gram kuruyemiş, bir porsiyon olarak kabul edilir ve günlük tüketim miktarı da bu şekilde sınırlandırılmalıdır. Kuruyemişleri ayrıca, taze meyve veya sebzelerle birlikte, tam buğday krakerler veya peynir gibi diğer sağlıklı atıştırmalıklarla birlikte tüketmek de lezzetli bir seçenek olabilir.

Evde yapılan kuruyemişler, sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya alerjiniz varsa, tüketmeden önce doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmanız önerilir.

Taze Meyveler

Evde sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için taze meyveler en doğru seçeneklerden biridir. Özellikle atıştırmalıklar arasında sıkça tercih edilen taze meyveler, doyurucu ve sağlıklı bir alternatif sunuyor. Çeşit çeşit meyve seçenekleri arasından özellikle mevsiminde tüketilen meyveler, daha lezzetli ve besleyici oluyor. Örneğin yaz aylarında şeftali, nectarin, ayva gibi meyveler harika birer alternatif olabilirken, kışın portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye türleri tercih edilebilir. Meyveleri tüketirken özellikle meyvenin kabuğu soyulmadan, meyve suyu şeklinde tüketmek yerine mümkünse taze olarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü meyve suyu şeklinde tüketilen meyvelerin içindeki lif oranı düşük olurken, taze olarak tüketildiğinde lif oranı da yüksek oluyor. Ayrıca, taze meyvelerin içerisinde doğal şekilde bulunan şekerler de sindirim sistemine daha uygun şekilde işleniyor ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Taze meyveler arasında, özellikle elma, muz, çilek gibi meyveler kabuğu ile birlikte tüketildiğinde daha da doyurucu bir seçenek oluyor. Böylece, hem lezzetli bir atıştırmalık elde ederken hem de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve lif ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Taze meyveleri dilimleyerek, üzerine tarçın, bal gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek de farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalık için taze meyveleri tercih edebilirsiniz.

Sebzeler

Sağlıklı beslenme düzeninde sebzelerin önemi oldukça fazladır. Sebzeler içerdikleri vitamin ve minerallerle vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri karşılar. Bununla birlikte, yiyecekleri hazırlarken sebzeler, sağlıklı atıştırmalıklar olarak da tüketilebilir.

Havuç en popüler sebzelerden biridir ve oldukça lezzetlidir. Havuç, özellikle diyet yapan insanlar için tatmin edici bir atıştırmalık seçeneğidir. Havuç dilimleri, havuç çubukları şeklinde hazırlanarak hızlı ve kolay bir şekilde tüketilebilirler.

Salatalık da harika bir sebzedir. Salatalık, taze ve ferahlatıcı tadı ile ilk tercihler arasında yer alır. Dilimlenmiş salatalıklar, humus veya yoğurtlu bir sosla beraber muhteşem bir seçenektir.

Karnabahar, lahana ve brokoli gibi sebzeler, vitamin ve lif açısından oldukça zengindir. Bu sebzeler çiğ olarak, bir soslu veya ızgara olarak tüketilebilir.

Sonuç olarak, sebzeler sağlıklı atıştırmalıklar oluşturmak için harika bir alternatiftir. Sağlıklı yemek yeme alışkanlıkları kazanarak, vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinleri alabilirsiniz. Bu nedenle, evde yapabileceğiniz birçok farklı sebzeli atıştırmalık seçeneği ile yaratıcı olun ve vücudunuzun ihtiyacı olan sağlıklı besinlerle beslenin.

Yorum yapın